Dalmatinska Konoba Alavija

Na mjestu gdje Dalmacija susreće Kvarner, usidrio se otok Silba i naša dalmatinska Konoba Alavija, otok kapetana, otok kapetanskih dvora, otok stotinu jedrenjaka, zeleni brod.

Prekrivena stoljetnim šumama crnike (lat. Selva, Silva-šuma), Silba je najzeleniji otok s ove strane Jadrana. Poneki je nazivaju čudesnim otokom, poneki otokom neuzvraćenih ljubavi, a poneki rajem na zemlji, rajem za osjetila. Upravo tu započinje naša priča, priča o osjetilima, priča o okusima Silbe. Naša želja da okuse Silbe približimo i podarimo vama, natjerala nas je da stvorimo mjesto gdje će sva vaša osjetila uživati.

Filozofiju pripremanja jela saželi smo u nazivu naše konobe. Ime ALAVIJA (a la via), koje znači na taj način, tako, otkriva svu jednostavnost, a istovremeno i bogatstvo naših jela. Smješteni na samim vratima Silbe, u luci Žalić, svoju ponudu temeljimo na mediteranskoj kuhinji, lokalnim jelima, zdravoj hrani iz naših vrtova, ali i na tradicionalnim receptima koji se ljubomorno čuvaju i prenose s generacije na generaciju.

Nezaobilazna Dalmatinska pašticada s njokima kod nas ima i svoju inačicu, onu pripremljenu od tune. Govoreći o tuni, kao specijalitetu kuće, moramo spomenuti i nadaleko poznati pršut od tune koji je cijelu zimu dozrijevao na buri i dimu. Jednostavnost dalmatinskih jela pripremljenih na vatri, kao što su hobotnica i riba pod pekom, janjetina pod pekom, ribe, rakovi i školjke na žaru, očituje se u ulozi našeg kuhara koja započinje tamo gdje djelo prirode prestaje, a sastoji se u tome da se napravi dobrim ono što je već lijepo. Bogatstvo ponude svježe ribe, rakova i školjaka potvrđuju i česti posjeti dupina koji se nerijetko mogu vidjeti s naše terase.

Kako bi ova priča imala pravi završetak, kreirali smo vinsku kartu našeg domaćeg vina kao i ostalih vina našega kraja.
Želite li uživati u jedinstvenom ambijentu dalmatinske konobe, neponovljivom zalasku sunca ili ste samo radoznali i želite uživati u okusima Silbe, posjetite našu dalmatinsku Konobu Alavija.