Otok Silba – općenito

Silba IslandOtok Silba je najsjeverniji otok u zadarskom arhipelagu, odnosno najsjeverniji otok u Dalmaciji.

Otok Silba ima površinu 15 kvadratnih kilometara, duga je 8,3 kilometara a široka 3,3 kilometra. U najužem dijelu otoka, širine oko 700 metara, smjestilo se mjesto Silba koje je i ujedno jedino naselje na otoku s 270 stalnih stanovnika, dok tijekom ljeta taj broj naraste na nekoliko tisuća..

Obala otoka odlikuje se prekrasnim šljunčanim uvalama i pješćanim plažama. Duž 25 kilometra duge obale otkrivaju se brojna mjesta za kupanje u jednom od najprozirnijih mora na Jadranu. More je uz obalu plitko a prosječna temeratura mora ljeti je 24°C. Klima otoka odlikuje se karakteritikama mediteranske klime: topla i sušna ljeta te kratke i blage zime.
Otokom vlada mir i tišina jer na Silbi nema automobila, što posjetiteljima omogućava potpuno psihičko opuštanje i relaksaciju.

Uz otok Mljet, Silba je najšumovitiji otok u Hrvatskoj.

Vegetacija je obogaćena ljekovitim i aromatičnim biljem a na otoku nema otrovnih životinja ni biljka. Otok Silba je bogat šumom crnike, mediteranskim hrastom i borovim stablima. More uz Silbu bogato je bijelom i plavom ribom.

 

Iznimno interesantan svijet otkrit ćete ispod površine mora i biti iznenaðeni neponovljivom ljepotom morskog dna, brojnih vrsta riba i raznobojnih školjki. Među izrazito raznovrsnim ribama česte su trlja (Mullus sermuletus), zubatac (Dentex dentex), podlanica (Sparus aurata), vrana (Labrus merula), škarpina (Scorpaena scrofa), fratar (Diplodus vulgaris), salpa (Salpa salpa), škarpun (Scorpaena porcus), ugor (Conger conger), gavun (Atherina boyeri), gira (Spicara smaris), špar (Diplodus annularis) i druge.

 

Među glavonošcima najčešće su sipa (Sepia officinalis), nadaleko poznata lignja (Loligo vulgaris) i hobotnica (Octopus vulgaris). Iako se Silba doima kao miran i samotan otok, morate doći doživjeti predivnu prirodnu ljepotu koja će vas učiniti da se zaljubite na prvi pogled i uvijek se vraćate k njoj. Mir, tišina i ljepota prirode omogućiti će vam potpunu i nezaboravnu relaksaciju.

Na otoku Silbi nema niti jednog hotela, te su turisti smješteni u privatnom smještaju.